Lees alle verhalen

Aukje Wijbenga: “zes van hun negen kinderen stierven aan TBC”

Ik ben geboren op 9 mei 1940 te Rotterdam, een zijstraat van de Walenburgerweg tegenover het klooster, dat naderhand een MMS is geworden. Het was een katholieke buurt met veel grote gezinnen. Ik was de vierde en jongste van ons gezin. Tussen mij en mijn broers en zus was een groot leeftijdsverschil; zus 1921, broer 1927, broer 1934 en ik 1940 (een dag voor de oorlog). Vader was van 1891 en moeder van 1899.

Ons gezin woonde in een huis op de eerste verdieping, boven ons op de tweede verdieping woonde een gezin met negen kinderen, waarvan er zes zijn gestorven aan TBC, alsook hun vader. Het enige meisje dat ik me nog herinner heette Annie, die vals “Daar bij die molen..” zong en nu ik dit schrijf, hoor ik dat weer.

Wij mochten van onze ouders als we de trap op liepen ons niet aan de leuning vasthouden en moesten zelfs elke avond de leuning schoonmaken. Dit vergeet je nooit! Honger, oorlog, TBC, …
Ik herinner me ook nog dat een van de kinderen van de bovenburen (een jongeman) niet meer verder wilde leven na het verlies van zijn broers, zussen en vader. Uiteindelijk bleef de moeder over met een of twee van haar kinderen en is tenslotte verhuisd.

Op de trap niets aanraken, maar wel naar boven eten brengen (in die tijd hadden we niet veel maar deelden veel met elkaar), tot aan de voordeur! Dat wij regelmatig eten hadden kwam door mijn vader. Hij fietste overal heen om aan voedsel te komen. Iedereen in de buurt deelde mee.

Achteraf heeft geen van ons gezin TBC gekregen, wel ben ik al 56 jaar mijn ouders kwijt, die relatief jong zijn gestorven. Mijn zus is 88 jaar geworden en een broer 84. Van mijn andere broer weet ik helaas niets. Hij is Jehova’s getuige geworden, ik niet en dan is het blijkbaar zo dat je geen contact met elkaar kan hebben. Gelukkig heb ik inmiddels weer goed contact met een zoon van mijn zus.

Zo zie je, TBC overleven, contact met familie verbroken en terugkijken op een bewogen leven, maar nu nog volop genieten van wat het leven te bieden heeft.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.