Lees alle verhalen

Gerda Keizer – Borst (64): “Met Sinterklaas veel mensen besmet”

In december 1985 werd mijn vader werd ziek. De dokter dacht eerst aan een longontsteking, maar het bleek open TBC. Mijn vader bleef langere tijd besmettelijk, omdat voor hem de standaard hoeveelheid medicijnen niet voldoende bleek. Met Sinterklaas was de hele familie bijeen geweest en daarbij raakten heel veel mensen besmet, waaronder onze kinderen. In januari 1986 lagen er in diverse ziekenhuizen in Nederland familieleden van mij, in totaal zeven en daarnaast lagen er nog vijftien thuis met TBC.

Het bleek bij een schoonzusje vandaan te zijn gekomen die al meerdere keren met klachten bij de huisarts was geweest. Een ander schoonzusje heeft in Beatrixoord gelegen, omdat zij het in de klieren en gewrichten had en twee keer een leverontsteking kreeg. Na een aantal jaar kreeg mijn broer TBC in zijn knie. Weer een later, in 2001, kreeg mijn moeder ook open TBC en bleek een zus het ook te hebben. In die tijd werd de soort TBC-bacterie vastgesteld en het bleek dat mijn moeder en zus een verschillende bacterie hadden! Ze hadden elkaar dus niet besmet. De hele familie moest daarna weer voor controle komen.

Als laatste van ons gezin was ik zelf aan de beurt in 2007. Ik ben verpleegkundige en heb op de longafdeling gewerkt. Daar hadden ze me op de lijst gezet voor de jaarlijkse controle, wat daar toen nog werd gedaan. Ik moest voor een foto naar de GGD. De dag erna werd ik opgebeld dat er iets te zien was. Ik had geen enkele klacht en kon geen slijm opgeven. Dus kreeg ik een bronchoscopie en een scan van mijn longen. Na een paar dagen kwam ik terug bij de longarts. Zij vertelde dat ze niets hadden vastgesteld, dus het zou wel een longontsteking zijn. Met een recept naar de apotheek. Toen ik thuis kwam belde de longarts dat het toch open TBC was en moest ik andere medicijnen ophalen.

Dat ik het zich bij mij niet eerder had geopenbaard kwam waarschijnlijk doordat ik in 1975 een BCG-vaccinatie heb gehad, toen ik in het ziekenhuis ging werken. Het jaar dat het zich wel heeft geopenbaard, had ik een zeer stressvol jaar, wat voor dit soort dingen niet bevorderlijk is. Waarschijnlijk ben ik dus in 1985 ook besmet en pas in 2007 ziek geworden.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.