Lees alle verhalen

Hans Kazàn: “Mijn oom Ton had tuberculose”

“Tuberculose kwam vroeger in veel families voor, ook in die van mij. Mijn oom Ton had TBC. Ik was toen een jaar of vier”, vertelt Hans Kazàn (68). De bekende goochelaar zet zich als campagne-ambassadeur in voor KNCV Tuberculosefonds. Als klein jongetje droeg hij ook al een steentje bij in de strijd tegen deze ziekte. “Oom Ton was opgenomen in Sanatorium Kalorama bij Beek. Ik heb toen meegedaan aan de Kaloramamars, een wandeltocht waarbij geld werd ingezameld voor het sanatorium.”

De prachtige heuvels rond Beek, vormden destijds een goede omgeving voor TBC-patiënten. Voordat er medicijnen tegen tuberculose bestonden, waren frisse lucht en rust het devies om te genezen. In 1922 werd Kalomare als TBC-sanatorium opgericht. “Het bestaat nog steeds, maar niet meer voor tuberculose”, weet Hans Kazàn. Tegenwoordig is het een hospice en een verzorgingshuis, met woonaanbod voor onder andere mensen die revalideren, doofblind zijn en anderen die langdurige, intensieve zorg nodig hebben.

“Mijn oom Ton is gelukkig goed hersteld van TBC. Maar inmiddels overleden”, vervolgt Hans Kazàn. Hij koestert warme herinneringen aan de man, die hem een liefde voor paarden meegaf. Hans: “Hij had een manege in Berg en Dal. Ik kwam daar als kind heel graag om de paarden te verzorgen. In het begin vond ik dat ontzettend spannend natuurlijk, zulke grote beesten! Maar ik genoot er enorm van.”

Inmiddels ruim zestig jaar later, vindt Hans het ongelooflijk dat tuberculose wereldwijd nog steeds om zich heen slaat. “Elk jaar sterven er zo’n 1,5 miljoen mensen aan. En dat terwijl TBC nu goed te genezen is. Zoveel onnodige sterfgevallen, dat vind ik echt afschuwelijk! Het Tuberculosefonds zet zich in om deze ziekte de wereld uit te krijgen en ik help de organisatie graag om daar aandacht voor te vragen. Dat komt onder meer door mijn oom Ton, maar ook door mijn dochter Lara. Zij heeft een zeldzame ziekte en zat lang in onzekerheid over de juiste diagnose. Dat is verschrikkelijk en ook dat overkomt helaas veel TBC-patiënten.”

“Dit onnodige leed moet stoppen en daarom heb ik samen met het Tuberculosefonds onder andere een limited edition kaartspel ontwikkeld. De opbrengst hiervan gaat naar de strijd tegen infectieziektes.” Meer over de rol van Hans Kazàn als campagne-ambassadeur en het kaartspel leest u hier: www.nooitmeereenpandemie.nl

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.