Lees alle verhalen

Jan van der Molen:
“Ik heb in die tijd wel drie jaar school gemist”

“Mijn naam is Jan van der Molen en ik ben 76 jaar. In mijn achtste levensjaar (1950) kreeg ik een longziekte en werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Na een half jaar en veel onderzoeken kwam naar voren, dat het long-TBC was.

Vanuit het ziekenhuis ging ik naar Zandhove in Zwolle om te kuren. Daar heb ik een jaar gelegen en diverse onderzoeken gehad door middel van sputum-onderzoek. Dat werd gedaan met behulp van een slang via de keel. Je kunt wel begrijpen dat dit voor een kind allesbehalve prettig was. Je zag er al tegenop wanneer ze op zaal kwamen en met de attributen naar je bed kwamen. Er waren ook patiënten bij die op een gipsbed lagen, buiten in een overkapping.

Zelf heb ik het geluk gehad dat de ziekte door kuren bij mij overwonnen is, maar ik heb meegemaakt dat kinderen na een operatie kwamen te overlijden. Om dat mee te maken is geen pretje.

Na een jaar in Zandhove moest ik voor een half jaar naar Herstellingsoord Emmakinderhuis in Wijk aan Zee om aan te sterken. Al met al heb ik in die tijd drie jaar school gemist. Na thuiskomst moest ik elke drie maanden voor controle, waar gelukkig niets meer uit kwam.

Bij de keuring voor militaire dienst kwam wel een vlekje op mijn longen naar voren, maar werd ik wel goedgekeurd. Ik heb op grond van mijn TBC-verleden een kantoorfunctie in dienst gehad, omdat ik de zware oefeningen niet kon volhouden. Verder heb ik nooit meer last gehad.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.