Lees alle verhalen

Jenny Le Large-Groothuijzen (62): “Mijn moeder kwam uit een ‘TBC’ familie”

Als dochter van een moeder die vanaf 1951 drie jaar in Beekbergen heeft gekuurd en waar 2/3 van haar rechterlong operatief is verwijderd, ben ik altijd geïnteresseerd geweest in de wijze van besmetting. Hoe en waar, maar ook wie? Mijn ouders hadden namelijk al 4 jaar verkering. Zij kwam ook over de vloer bij mijn vader in Rotterdam en toch werden noch hij, zijn ouders besmet.

Mijn moeder kwam uit een ‘TBC’ familie. Haar moeder overleed in ‘42 in het sanatorium in Beekbergen, mijn moeder was toen net geen 10 jaar oud. Haar halfzus (15) overleed enkele maanden later ook in Beekbergen. Een broer kreeg bot TBC, vele jaren kwam TBC terug in zijn prostaat en een andere broer heeft een jaar gekuurd. Haar vader en zus kregen het niet, terwijl zij toch dicht op elkaar leefden.

Mijn opa heeft hierdoor 5 kinderen alleen opgevoed, en ging zelfs in de oorlog op de fiets naar Beekbergen. TBC heeft in dit gezin een traumatische stempel gezet. Als enig kind (kinderen krijgen werd eerst ontraden) ben ik ingeënt met BCG. Waarom begreep ik pas vele jaren later.

Mijn moeder vertelde er nooit over. Pas op latere leeftijd vertelde ze wat. Ook dat zij nog wel eens voor het gebouw heeft gestaan waar het sanatorium was gehuisvest. Er schijnt hier niets meer van over te zijn, terwijl in haar herinneringen hier veel mensen lagen uit Rotterdam.

Familieleden die op bezoek wilden komen konden op een zaterdag met de bus vanuit Rotterdam naar Beekbergen, dat kostte 5,- gulden p.p. Een gigantisch bedrag en mijn vader ging trouw om de 14 dagen. Hij bleef mijn moeder trouw, echt uitzonderlijk in die tijd.

Mijn moeder is op 78-jarige leeftijd overleden aan longfibrose. Dat kwam onverwachts, zij dronk en rookte niet, leefde gezond en toch kreeg zij het benauwd. Op het moment dat men wist wat de oorzaak was, bleek het te laat. Vanaf september 2010 ontwikkelde de longfibrose zo snel dat zij in februari 2011 is overleden. Ze was een topper ondanks haar ziekteverleden en grote operatie(s).

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.