Lees alle verhalen

Lia Grapendaal-Lucas: “TBC met de paplepel ingegeven”

Ik was zes jaar toen ik buikklier-TBC kreeg. Ik heb thuis een half jaar op een kamertje apart gekuurd. Een paar weken nadat ik gezond verklaard was, bleek ik het ook op mijn long te hebben. Toen ben ik in Brederodeduin in Santpoort opgenomen. Drie maanden later kwam mijn zusje daar ook terecht met long-TBC.

Na deze periode bleef het in ons gezin rustig, totdat mijn vader, broertje en mijn zusje in drie weken tijd heel erg ziek werden. Mijn vader en broertje hadden long-TBC. Mijn zusje was heel ernstig ziek, ze had hersenvliesontsteking van tuberculose aard.

Ze werden in diverse ziekenhuizen en sanatoria opgenomen. Daarbij bleek dat mijn vader versteende plekjes op zijn long had, dus al eerder ziek was geweest. Daar heeft hij mij en mijn zusje toen mee besmet. Omdat mijn vader slager was en de koeien toentertijd niet ingeënt waren, is hij door vlees besmet.

Wij kregen het mogelijk letterlijk met de paplepel ingegeven.. Papa kwam ‘s morgens uit de slagerij naar boven, waar wij woonden, en at een bord pap. Mijn zusje en ik kregen dan ook hapjes van papa …

Enfin, mijn zus is goed uit de hersenvliesontsteking gekomen, wat bijna een wonder was. Veel kinderen stierven in die tijd of raakten gehandicapt.

Weer een tijd later viel mijn broertje. Na jaren van problemen met zijn heup, kwam er uiteindelijk heup-TBC uit. Daarmee heeft hij in het Zeehospitium in Katwijk en later in Heliomare in Wijk aan Zee gekuurd.

Ik was 18 jaar toen ik nier-TBC kreeg en in Heliomare heb gelegen. De eerste jaren van onze ziektes, waren er nog geen medicijnen. Gelukkig wel in 1963, toen ik dus 18 was. Rond midden jaren 50 zijn er medicijnen gekomen. Ik kreeg toen Pas, nidaton en streptomicine. Daarna hebben wij het geen van allen meer gehad.

Mijn TBC-verleden heeft impact gehad om mijn hele verdere leven. Zowel negatief als positief. Als gevolg van de nier-TBC heb ik jaren aanvallen van nierstenen gehad. Door het vele kuren ernstige rugklachten. Maar ik heb er ook huurwoningen door aangeboden gekregen en mijn bevallingen op medische indicatie mogen doen.

Mijn drie zoons zijn direct na hun geboorte ingeënt met BCG.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.