Lees alle verhalen

Maria Paap-van Rixel:
“Wie herinnert mij uit het sanatorium?”

“Vraag: Wie kent mij in sanatorium Berg en Bosch in Bilthoven? Mijn naam is Ria en ik ben opgenomen geweest in de jaren 1948/49/50. Tenminste dat denk ik want ik weet dit niet meer precies. Mijn ouders zijn inmidddels overleden dus ik kan het ook bij hen niet navragen. Wel kan ik me een zaal herinneren met bedden met volwassenen.

Bij het RIVM en de GGD Kennemerland ben ik informatie gaan opzoeken en ene mevrouw Rietkerk heeft mij telefonisch laten weten dat er in Haarlem geen gegevens van mij bekend zijn. Dit zou inhouden dat ik geen TBC heb gehad, want anders was er wel een dossier van mij geweest. Deze dossiers worden wel 99 jaar bewaard.

Zolang ik me kan herinneren, kwam er op de lagere school met verloop van tussenposes, een verpleegster langs, die van iedereen een mantoux-test afnam. Ik was het enige kind in de klas waarvan mijn arm positief (een flinke rode plek) was opgezet. Men zei dat dit betekende dat ik of TBC had of in aanraking was geweest met TBC-patiënten.

Ook ben ik jarenlang onder controle geweest van een consultatiebureau in mijn woonplaats. Maar waarom heb ik dan toch in een sanatorium gelegen? Had ik misschien bronchitus in die tijd? Er was bovendien een difterie epidemie. Ik hoop dat er patiënten zijn in die tijd die dit zich nog kunnen herinneren. Ik was opgesloten in een glazen kamertje met kokertjes op mijn armen. Ik had neus difterie, anders was ik eerder naar huis gekomen. Naast mijn glazen kamertje lag een jongetje in een bedje met spijlen die de hele dag liep te huilen en waar veel bezoek bij langs kwam. Ook kan ik me nog een paviljoen met bedden herinneren met een glazen dak, waar de regen opdruppelde en waar vanuit je het onweer goed kon zien.

Door de advertentie “Wat weet u nog van TBC” van KNCV Tuberculosefonds is het hele geval weer bij mij opgerakeld en ik hoop dat er lezers zijn die mij zich kunnen herinneren.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.