Lees alle verhalen

Marijke van Steekelenburg-Snijders:
‘Een indrukwekkende herinnering was het bezoek van de toenmalige koningin Juliana”

“Ik ben in 1945 geboren in Vught. Mijn ouders verhuisden naar Den Haag toen ik een jaar oud was. Tijdens m’n kleuter- en lagere schooltijd woonden we in Moerwijk. Ik werd ziek toen ik vijf jaar oud was. Er was TBC geconstateerd. Waarschijnlijk ben ik besmet tijdens m’n logeerpartijtjes in Brabant. M’n tante had in die tijd TBC; zij ging naar een sanatorium in de buurt van Den Bosch.

Ik ging naar ‘t Juliana Kinderziekenhuis en heb daar van m’n vijfde t/m mijn zevende jaar gelegen. In het begin lag ik alleen op een kamer, vervolgens ging ik naar verschillende afdelingen. In een oude brief van m’n moeder uit die tijd las ik dat ik de lieveling van de zusters was, wat het verblijf voor mij een stuk aangenamer maakte. Dit klopt denk ik wel want ik heb goede herinneringen aan mijn verblijf. Ik werd ook heel goed bedacht door familie met post, kadootjes en bezoek. Indrukwekkende herinneringen zijn: ‘t bezoek van de toenmalige koningin Juliana, wandelen in het bos, verblijf in de barakken, want daar mocht je met bed en al naar buiten.

Toen ik zeven jaar was, mocht ik naar huis, hoewel ik les had gehad in het ziekenhuis ging ik toch terug naar de eerste klas. Ik mocht alleen slapen hoewel m’n ouders al vijf kinderen hadden in een niet te groot huis. ‘t Is goed gegaan met me, wel had ik altijd ‘t idee dat ik ‘t TBC verleden achter me moest laten en er niet te veel over moest praten.”

Foto: De toenmalige koning Juliana bezoekt een kinderziekenhuis.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.